L’Europa de la vergonya

TURQUÍA-SIRIA-CONFLICTO

Les Nacions Unides i les principals ONG’s internacionals han alertat que l’acord entre la UE i Turquia per frenar l’arribada dels refugiats vulnera flagrantment nombroses lleis i tractats internacionals com ara la Convenció de Ginebra. L’ONU ha recordat que cap col·lectiu humà no pot ser castigat pel sol fet d’aspirar a una vida millor i que cal que tota Europa es posi a treballar per acollir les persones que busquen refugi.

UE

Article 78 (antics articles 63, punts 1 i 2, i 64, apartat 2, TCE)

  1. La Unió desenvolupa una política comuna en matèria d’asil, protecció subsidiària i protecció temporal destinada a oferir un estatut adequat a qualsevol ciutadà d’un país tercer que necessiti protecció internacional i a garantir l’observança del principi de no-devolució. Aquesta política s’ha d’ajustar a la Convenció de Ginebra del 28 de juliol de 1951 i al Protocol del 31 de gener de 1967 sobre estatut dels refugiats, i altres tractats pertinents.
  2. Als efectes de l’apartat 1, el Parlament Europeu i el Consell, pronunciant-se de conformitat amb el procediment legislatiu ordinari, adopten mesures relatives a un sistema europeu comú d’asil que comprengui:
    1. Un estatut uniforme d’asil a favor de ciutadans de països tercers, vàlid per a tota la Unió;
    2. Un estatut uniforme de protecció subsidiària per als ciutadans de països tercers que, sense obtenir l’asil europeu, necessitin protecció internacional;
    3. Un sistema comú per a la protecció temporal de les persones desplaçades, en cas d’afluència massiva;
    4. Procediments comuns per a concedir i retirar l’estatut uniforme d’asil o de protecció subsidiària;
    5. Criteris i mecanismes per a determinar l’estat membre que ha d’ésser el responsable d’examinar una sol·licitud d’asil o de protecció subsidiària;
    6. Normes relatives a les condicions d’acolliment dels sol·licitants d’asil o de protecció subsidiària;
    7. L’associació i la cooperació amb països tercers per a gestionar els fluxos de persones que sol·liciten asil o protecció subsidiària o temporal.
  3. Si un o diversos estats membres s’enfronten a una situació d’emergència caracteritzada per l’afluència sobtada de ciutadans de països tercers, el Consell pot adoptar, a proposta de la Comissió, mesures provisionals en benefici dels estats membres afectats. El Consell es pronuncia amb la consulta prèvia al Parlament Europeu.

TRACTATS DE LA UNIÓ EUROPEA TFUE 69 Article 79 (antic article 63, punts 3 i 4, TCE)

  1. La Unió desenvolupa una política comuna d’immigració destinada a garantir en totes les fases una gestió eficaç dels fluxos migratoris i un tracte equitatiu envers els ciutadans de països tercers que resideixen legalment en estats membres, i també a prevenir i combatre enèrgicament la immigració il·legal i el tràfic d’éssers humans.
  2. Als efectes de l’apartat 1, el Parlament Europeu i el Consell, pronunciant-se de conformitat amb el procediment legislatiu ordinari, adopten mesures en els àmbits següents:
    1. Les condicions d’entrada i de residència i les normes relatives a visats i permisos de residència de llarga durada expedits pels estats membres, inclosos els destinats al reagrupament familiar;
    2. La definició dels drets dels ciutadans de països tercers que resideixen legalment en un estat membre, incloses les condicions que regeixen la llibertat de circulació i de residència en els altres estats membres;
    3. La immigració clandestina i la residència irregular, incloses l’expulsió i la repatriació de residents en situació irregular;
    4. La lluita contra el tràfic d’éssers humans, en particular de dones i infants.
  3. La Unió pot subscriure acords amb països tercers per a readmetre, en llurs països d’origen o de procedència, ciutadans de països tercers que no compleixin o hagin deixat de complir les condicions d’entrada, presència o residència en el territori d’un dels estats membres.
  4. El Parlament Europeu i el Consell, pronunciant-se de conformitat amb el procediment legislatiu ordinari, poden establir mesures de foment i de suport amb relació a l’acció dels estats membres destinada a promoure la integració dels ciutadans de països tercers que resideixin legalment en llur territori, amb exclusió de qualsevol harmonització de les disposicions legislatives i reglamentàries dels estats membres.
  5. Aquest article no afecta el dret dels estats membres d’establir volums d’admissió al territori respectiu dels ciutadans de països tercers provinents de països tercers amb la finalitat de cercar-hi feina, tant assalariada com no assalariada. Article 80 Les polítiques de la Unió a què fa referència aquest capítol i l’aplicació d’aquestes polítiques es regeixen pel principi de solidaritat i de repartiment equitatiu de la responsabilitat entre els estats membres, també en l’àmbit financer. Sempre que cal, els actes de la Unió adoptats en virtut d’aquest capítol contenen mesures adequades per a aplicar aquest principi.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.